Asbestattest
Wat is een asbestattest?
Een asbestattest is een document dat voortvloeit uit een asbestinventarisatie van een gebouw. Deze inventarisatie resulteert in een uniek asbestattest dat door OVAM wordt uitgegeven. Het attest biedt gedetailleerde informatie over de aanwezigheid van asbest in het gebouw en beoordeelt of het gebouw asbestveilig is. Het beschrijft de zichtbare materialen die relevant zijn voor normaal gebruik van het gebouw en vermeldt:
- Welke materialen of gebouwonderdelen asbest bevatten
- De staat van de aangetroffen asbestmaterialen
- Advies over hoe het asbest veilig kan worden beheerd of verwijderd.
Wanneer is een asbestattest nodig?
Een asbestattest is verplicht bij een overdracht onder levenden, naar een nieuwe eigenaar, van een toegankelijke constructie die gebouwd is vóór 2001.
Het asbestattest moet aanwezig zijn op het moment van de overdrachtsovereenkomst. Dat is meestal het compromis, maar het kan ook op een ander moment plaatsvinden.
De notaris kan steeds uitmaken per situatie of een asbestattest nodig is en op welk moment dit er moet zijn.
In de toekomst:
Vanaf 2032 zal voor elke toegankelijke constructie die gebouwd is vóór 2001 en waarvan u eigenaar bent, een asbestattest verplicht zijn, ook als u geen plannen voor een overdracht hebt.
Verhuur op zich is momenteel geen aanleiding om een asbestattest te laten opmaken. Maar àls er een asbestattest beschikbaar is, dan bent u verplicht om een kopie te bezorgen aan de huurder(s).
Wie kan een asbestattest opmaken?
Om een asbestattest voor uw eigendom te bekomen stelt u een gecertificeerd asbestdeskundige inventarisatie (ADI) aan.
U kunt als eigenaar ook een volmacht geven om een asbestattest te laten opmaken, vb. aan een notaris, makelaar of gebouwenbeheerder.
Werkwijze
Verzamelen van gegevens
Allereerst worden alle (technische) gegevens verzameld waaronder bouwplannen, gegevens opbouw woning en eventuele facturen van werkzaamheden uitgevoerd na 2001.
Plaatsbezoek door expert
Wij komen ter plaatse op het afgesproken moment.
Visuele waarneming en staalname
Wij werken volgens de vastgelegde protocollen en identificeren asbesthoudende toepassingen in het gebouw op basis van visuele waarnemingen en staalname van asbestverdachte materialen.
Staalname
Deze staalname gebeurt enkel van oppervlakkige en direct waarneembare materialen, zonder dat er significante beschadigingen aan de woning dienen te worden aangebracht. Dit type inventarisatie wordt bijgevolg een niet-destructieve asbestinventarisatie genoemd.
Analyse laboratorium
De stalen worden opgestuurd naar een gespecialiseerd laboratorium voor analyse naar asbesthoudende vezels. Op basis van het analysecertificaat van het labo wordt al dan niet bevestigd of het verdachte materiaal asbestvezels bevat.
Asbestattest OVAM
De bevindingen uit visuele waarneming en analyse na staalname van materialen worden door onze deskundige gerapporteerd aan de OVAM. Aansluitend wordt door de OVAM een asbestattest afgeleverd die wij vervolgens overmaken aan de klant.
Hoe lang is een asbestattest geldig?
De standaard geldigheidstermijn van een asbestattest is 10 jaar of tot er een recenter asbestattest wordt opgesteld.
In sommige gevallen kan een kortere of een langere geldigheidstermijn toegekend worden. Dat is afhankelijk van de inhoud van het asbestattest.
Wat is de kostprijs van een asbestattest?
De kostprijs hangt af van het type pand en van de grootte.
Neem gerust contact op voor een correcte prijs.
Asbestattest: belangrijke data
- 23/11/2022: verplicht in Vlaanderen bij de verkoop van een pand met bouwjaar voor 2001.
- 2025: verplicht in Vlaanderen voor de algemene delen van een appartementsgebouw.
- 2032: verplicht in Vlaanderen voor élk pand met bouwjaar voor 2001