Energieprestatiecertificaat gemene delen

Dit EPC gaat over de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw: het dak, de buitenmuren, de vloer, de vensters/deur en de verlichting van de gemeenschappelijke ruimtes en de collectieve installaties van verwarming, warm water en zonne-energie.

Met een EPC van de gemeenschappelijke delen wil de Vlaamse overheid eigenaars, syndici en gebouwbeheerders duidelijkheid bieden over de energiewaarde van het gebouw en zo aanzetten om een gerichte energiebesparende renovatie. Het EPC gemene delen vormt bovendien een aanvulling op de EPC-attesten van de appartementen in het gebouw.

Wanneer moet een EPC aanwezig zijn?

Het EPC gemene delen kan worden afgeleverd vanaf 1 januari 2020.

De datum vanaf wanneer het gebouw verplicht is om te beschikken over een EPC van de gemeenschappelijke delen, is afhankelijk van de grootte van het appartementsgebouw:

  • 1 januari 2022: appartementsgebouwen met minstens 15 gebouweenheden
  • 1 januari 2023: appartementsgebouwen met 5 t.e.m. 14 gebouweenheden
  • 1 januari 2024: appartementsgebouwen met 2 t.e.m. 4 gebouweenheden

Dit staat los van de verhuur of de verkoop !

Uitzondering: nieuwe appartementsgebouwen moeten pas beschikken over een EPC gemeenschappelijke delen 10 jaar na het bekomen van de stedenbouwkundige vergunning.

Wanneer het gebouw niet in het bezit is van een geldig attest, riskeert hij een geldboete tussen € 500 en € 5000. Ook een verkoop of verhuur van een appartement binnen het gebouw, zal niet kunnen worden afgerond zonder het EPC gemene delen.

Wie kan een EPC opmaken?

Als energiedeskundige type A, erkend door de Vlaamse overheid, mogen wij een EPC opmaken voor de gemeenschappelijke delen.

Hoe lang is een EPC geldig?

Een EPC van de gemeenschappelijke delen heeft een geldigheidsduur van 10 jaar.

Deze vervalt echter wanneer:

  • Minstens 15 % van de omhullende schildelen (dak, buitenmuren, onderste vloer of vensters/ramen/panelen van de gemeenschappelijke ruimtes) vervangen, bij- of nageïsoleerd worden.
  • Er collectieve technische installaties van het gebouw vervangen of nieuw geplaatst worden. Dit omvat zowel de installaties van ruimteverwarming, sanitair warm water, koeling, ventilatie, zonne-energie.

Wat is de kostprijs van een EPC?

De kostprijs hangt af van de grootte en de complexiteit van het gebouw. Prijzen starten vanaf 170 euro (excl. BTW).

Neem gerust contact op voor een correcte prijs.